Viñales

picViñales es una petita i pintoresca localitat ubicada en la provincia de Pinar del Río, que es la zona més occidental de l'illa, visitada especialment pel atractiu paisatge que ofereix la seva vall: El Valle de Viñales.

A l'arrivar al poble ens trobarem amb la seva plaça central, dominada per una antiga i deteriorada església del segle passat, on en el seu interior podem trovar els seus bancs foscos, reconstruïts tantes vegades.
Quan caminem pels seus carrers veiem com la humitat causada per les plujes, ha deteriorat els frontals de les cases, que semblen ara mosaics desgastats, de les qual les baranes velles guarden cada portal i cada casa.
Aquest poble, amb encant, també ofereix una elevada tradició musical, a on tant cubans com estrangers es barrejen cada nit per disfrutar de las seva música en directe, que ofereixen diversos grups en els dos acullidors locals que hi ha: El Patio del Decimista (el meu prefereit) i El Polo Montañez.

En aquest poble es pot observar desde dinstre, l'anar i venir tant de turistes como de cubans… En els seus carrers ambples y replets de cases d'allotjament, podem creuar-nos amb tota classe de persones, desde dones amb els seus fills, homes amb les seves bicicletes, venedors de pinyes i tomàquets, guajiros amb els seus cavalls, fins a camperols dirigint els seus carros amb enormes bous.

Per les nits l'ambien canvia, i el panorama se centra en els locals de música on el turista s'assenta a escoltar música mentre apaga la seva sed amb el tan conegut "mojito cubano". Allà és quan els tan coneguts "jineter@s" posen en ús totes les seves armes per aconseguir enamorarr a un “yuma”,i així compartir uns dies…, treient un benefici, ja sigui econòmic per l'un i sexual per l'altre.

Pels matins una imatge típica que et sorprendrà quan és la primera vegada que viatges a Cuba, és la conglomeració de gent que esperan a la terminal de autobús per, oferir arrendament de les seves cases al turista que arriva a la localitat. Realment és una imatge que et sorpren i et fa gràcia, ho trobes fins i tot còmic, però llavors veus dia a dia que és la rutina de molts d'ells per aconsseguir tirar endenvant amb els seus negocis i les seves vides…

Viñales és un dels pobles de Cuba, on el 80% de les cases ofereixen allotjament, i és sota el meu punt de vista la millor opció que pot triar el viatger en la seva estancia per la illa.
Les cases particulars són la opció, no tan sols, més econòmica d'allotjament, sinó també la més interessant, perque comparteixes la major part del dia amb cubans i el fet de conversar amb ells et dóna l'oportunitat de veure que no tots els cubans pensen de la mateixa manera, ni són iguales i que cada un és un món.

El Valle de Viñales
picEl Valle de Viñales, es troba localitzat en el centre de la Sierra de los Organos, pertany al grup montanyós de Guaniguanico. Aquesta combinació de paisatje natural i cultural li han otorgat la categoria de Patrimoni Natural de la Humanitat (UNESCO) en 1999. Destaquen, la flora i la fauna de la regió per la seva exclusivitat i diversos sistemes cavernaris que s'han classifican entre els més macos i grans de Llatinoamèrica.
Una característica important de la vall són les seves formacions rocoses, les seves meravelloses elevaciones càrsiques, familiarment conegudes com a mogotes, i que defineixen aquest paisatje amb formes molt originals i úniques al món. A més de les seves formacions rocoses tan atípiques, la vall es caracteritza per la fusió de la seva espectacular bellesa natural i conservació del medi ambient. Aquesta vall tambié és coneguda pel cultiu de fruits i especialment el cultiu del tabac, i gràcies als mètodes tradicionals de cultiu i producció, han aconseguit un gran reconeixement a nivell mundial, calificant l'Habano com el millor tabac del món.
El Valle de Viñales poseeix espècies vegetals i animals úniques i algunes en perill d'extinció. Entre les primeres, les més destacades són la palma, el agabe, el macusey, el roble caiman, el drago, el ceibon i la palmita de sierra. Entre les segones destaquen les aus com tomeguines del pinar, sinsontes, totíes, zunzun, tocororo, cartacuba i ruiseñor.
I en relació a la seva flora existeixen 17 espècies botànicas endèmicas que no es troven en cal altre lloc del món.
Pots trovar més informació a la seva web oficial: Parque Nacional de ViñalesCom Arrivar a Viñales

Per arrivar a Viñales hi ha varies i distintes alternatives:

• TAXI PRIVAT. Si prefereixes la comoditat i no t'agraden els horario, pots viatjar a Viñales en un taxi particular a molt bons preus, així com a altres regions de Cuba.
Existeixen taxistes particulars que ofereixen aquests serveis. Pots contactar amb ells a taxicubareservas@gmail.com o consultar la seva web Taxi Cuba, on podràs descarregar-te una tarifa de preus.
També realitzen recollides a l'aeroport, a preus molt econòmics.


Una altre excel.lent agencia per trasllats per Cuba es Taxis Cuba i pots contactar a través del correu taxiscubareservas@gmail.com

MOLT RECOMENABLE!!!

Encara que pel nom s'assembling, son agencies diferents.

• ASTRO. És l'empresa nacional d'autobusos i la solen utilitzar els cubans per a desplaçaments llargs. Es paga en CUC, encara que com a turista si utilitzes el servei hauràs d'abonar una quantitat superior, ja que no ets nacional i a l'entregar l'identificación et cobraran una altra tarifa. Té destí a totes les províncies de Cuba. Normalment no hi ha problemes tècnics i les guagues són bastant puntuals. Al mennys hia ha un bus al día desde La Habana a Viñales.

• VIAZUL. Aquesta empresa és la turística i l'import es paga en divisa (CUC). ViaAzul, generalment és puntual, disposa d'una flota de autobusos moderns, còmodes, ràpids i ambn aire acondiconat.
Hi ha cada dia dos autobusos cap a Viñales, amb parada a Pinar del Río. Pots consultar els horari i comprar els vostres pasatges per adelantat a: Viazul

• COLECTIU. La millor possibilitat és de buscar un colectiu. Pot sortir el trajecte per un màxim de 5 CUC.

• TAXI. I per últim el més còmode i per suposat més car és realitzar el trajecte amb un taxi estatal (Cubataxi, Tourstaxi...) cobra unos 120 CUC.

• COTXE DE LLOGUER. Aquí pots llogar cotxes pel teu viatge:

- CUBACAR Carrer Ceferino Fernandez entre Salvador Cisneros Viñales Tel. 00 53 48 796060
Web: Cubacar

- HAVANAUTOS Carrer Salvador Cisneros final Viñales Tel. 00 53 48 766330
Web: Havanautos


Organització Del Teu Viatge
• Si estàs pensant viatjar a Cuba i no saps per on començar, jo et puc ajudar a organitzar el teu itinerari. T'ofereixo de manera totalment personalitzada un itinerari conforme als teus interessos i preferencies.
Et puc assessorar perque coneixis el país d'una manera autèntica, allotjan-te en cases particulars de gran confiança i visitant llocs on coneixeràs l'essència del país, on no només podràs trovar allotjament bó i a bon peu, sino que ademés t' ajudaran a organitzar el teu itinerari i assessoraran en tot el teu viatge.

Un altre pàgina que ofereix informació completa de Cuba, i tot tipus de facilitats i ajuda per organitzar un mateix el viatge és Cuba a Tu Aire.

També pots buscar informació i allotjament a La Habana, a Sol Habana.
És una web on t'ajudaran ademés a organitzar el teu viatge, de forma personalitzada, per tota Cuba.

• Si en el teu viatge tens pensat visitar la bonica regió de Viñales, pots entrar a Sol Viñales, on no només trovaràs ceses particulars d'allotjament, sino que ademés podràs consultar qualsevol dubte que se't presenti a l'hora de planificar el teu itineari per Cuba.
També tindràs l'oportunitat de trovar información sobre excursions i activitats pel Valle de Viñales, les costums pinarenyes i les vegues de tabac.