Activitats i Excursions
Viñales és un dels llocs de Cuba, on es poden practicar major nombre d'activitats per a tots els gustos. És el lloc ideal per al turisme de naturalesa i aventura, des de la pràctica del típic senderisme fins a escalada o espeleologia. En la majoria de cases particulars, tindreu un gran assortiment d'ofertes, que oferixen els mateixos propietaris a molt bon preu.

Totes les excursions han de ser realitzades amb un guia que us acompanyi pels senders ja que en la seva gran majoria són privats i propietat del Parc Nacional de Viñales . Assegura't que el guia que us faci l'excursió sigui un guia legal , és a dir que tingui autorització i permís per realitzar aquest tipus d'activitats.
Per contractar l'excursió amb guies professionals pots dirigir al web del Parc Nacional de Viñales .

O bé contractar la teva excursió a: Excursions Viñales .

També podreu obtenir informació, contractar excursions i guies turístics professionals experts en el CENTRO DE VISITANTES.

S'organitzen també excursions i activitats per a grups nombrosos.

SENDERISME

picEl saludable clima de la illa, la no existència d'animals perillosos ni verinosos, fan del terreny cubà un favorable espai per a emprar el temps lliure caminant entre la fabulosa vegetació tropical. En els últims anys el senderisme ha cobrat importància entre els turistes que prefereixen estar prop de la naturalesa. La vall de Viñales posseeix uneixi imatge única en la geografia cubana. Les seves mogotes, coves i cavernes, caracteritzen l'entorn creant un deliciós ambient de camp adornat amb vegas de tabac. Els principals llocs per a practicar el senderisme, estan situats en la zona de la Vall de Viñales. El recomanable és que sempre us acompanyi un guia. Els seus principals atractius són la diversitat paisatgística, així com la flora i la fauna, tot això immers en les irregularitats del relleu cársico pel qual transcorre la sendera. En els pujols cársicas es desenvolupa abundant vegetació de bosc característic d'aquest substrat, a més de poder observar en tot moment les originals formes amb les quals ens gratifiquen els mogotes.

• Sendero San Vicente a Valle Ancón

És una oferta en Turisme de Naturalesa del Parc Nacional Viñales; caminata amb fins paisatgístiques, espeleológicos, geogràfics i socioculturals que mostra de forma combinada la cultura agrícola camperola, i els valors naturals dels ecosistemes de les altures pizarrosas i dels mogotes cársicos. En les excursions properes als mogotes, i de forma especial en la Vall del Rossinyol, és molt possible que gaudeixi de l'entono espectacular d'aquesta petita au, subespècie endèmica de Cuba. El trajecte amb una longitud aproximada de 5 km, 100 m d'ells per l'interior d'una cavitat subterrània i els altres en ascens i descens fins a la Vall de Ancón.

• Sendero Los Acuáticos

La caminata rep el seu nom en relació amb les tradicions locals de la població resident, qui tenen creença, en les propietats curativas de l'aigua. La longitud és de 4 km transitant per tot el complex de formacions vegetals vinculades a les altures pizarrosas i els mogotes, de molta diversitat i atractiu paisatgístic, tot relacionat harmònicament amb la població camperola de la zona i la cultura del tabac.

• Sendero Mogote Coco Solo al Valle del Palmarito

Des de l'Hotel L'Ermita, surt aquesta caminata de 8 km de longitud, on s'observen els singulars valors paisatgístics de la Vall de Viñales, el seu entorn sociocultural, mosaic de cultius i tradicions locals. Resulta molt atractiu el fort contrast entre la vegetació de les altures pizarrosas, les àrees de tabac i la vegetació dels mogotes; des de l'hotel, a través de la pineda fins al mogote de Coco Sol, d'aquí a un Estanc de Tabac fins al Mural de la Prehistòria


» Per a contractar les excursions anteriors pots demanar informació a la casa de allotjament.

• Naturaleza i Cultura

Descobreixi els encants de les Serres Cársicas, el seu endemisme de flora i fauna, recreï's amb un bibigüajero gegant, la llegenda del Clot dels Negres, al camperol treballant la terra, els seus cultius, el seu habitatge, refresqui amb aigua de coco i provi amb un exquisit cafè colat en tela al compàs de la música guajira. Un lloc inoblidable on meravellosament es fonen cultura i naturalesa.

• Paseo por el corazón del Valle

Un recorregut que li permet gaudir de la nostra flora i fauna, bells paisatges i la manera de vida del camperol. A més de visitar coves verges, diferents cultius i veure el Palmell Suro una espècie endèmica d'aquesta província està considerada com un fòssil vivent d'èpoques geològiques.

» Per a contractar les excursions anteriors pots demanar informació al Centro de Visitantes.

ESPELEOLOGIA

picCuba conta a més amb una llarga llista de cavernes, encapçalades per la Gran Caverna de Sant Tomás. En la Serra dels Organos (Pineda del Riu) es troben nombroses cavernes que travessen els mogotes de costat a costat. Són coves d'origen fluvial i de vegades amb les galeries subterrànies superposades formant impressionants sistemes, com la cova de Sant Tomás que té més de 45 km de llarg, distribuïdes en diverses galeries.


TOURS A CAVALL

picDeguda a la gran diversitat de camins, la Vall de Viñales és molt adequat per a aquesta pràctica. Normalment les excursions es fa en grup i amb un guia. Hi ha diferents opcions per a realitzar aquesta activitat, la més coneguda i completa és la qual va de Viñales al Palmarito fins a la cova del Silenci, una cova on després de caminar 200 mts pots banyar-te en unes pozas naturals d'aigua subterrània. El trajecte sencer dura unes 4 hores. En tot el trajecte es passa per camps de cultiu de tabac, secaderos on tindrem l'opció d'entrar en ells i veure com és l'assecat de la fulla de tabac i la visita a una casa d'algun camperol on podrem provar el guarapo (canya de sucre amb ron), preparat per les mans del camperol. És molt curiós veure el procés d'extracció del sucre. També hi ha altres opcions, entre elles la possibilitat d'anar al mirador dels Gessamins a cavall, per altres camins diferents. És altra vista de la Vall on es pot admirar una perspectiva diferent.

» Per a contractar les excursions anteriors pots demanar informació a la casa d' allotjament.

» Per a contratar les excursions anteriors pots demanar informació al Centro de Visitantes.


CICLOTURISME

picViñales és un lloc ideal per a llogar una bicicleta i recórrer els voltants amb ella. Tot el bonic està a pocs quilòmetres, i encara que cal caminar amb cura per l'estat de les carreteres, amb precaució es poden realitzar excursions agradables. En qualsevol casa hi ha disponible aquest servei, on per pocs diners us llogaran una bicicleta per a tot el dia. Els desplaçaments també els podeu realitzar en Scooter, encara que surt més car que la bicicleta, és molt més còmode i ràpid. En l'avinguda principal de Viñales davant del Rte. Do Tomás podem trobar un centre de lloguer de motos.

Tour en Bicicleta: Visitarà amb bicicleta els llocs més interessants en tot Viñales menjo el Mural de la Prehistòria (la pintura en el mogote) , Palenque dels Cimarrones on aprendran sobre la religió afrocubana i la història dels esclaus en el segle 19, Casa del Veguero on aprendrà sobre el procés del tabac, Cova de l'Indi on es passegen amb un pot pel riu, amb esmorzar inclòs en en el restaurant de Cova de l'Indi.
Preu: 20.00 CUC per persona (inclou menjar, bicicleta, guia especialitzat i entrades als llocs)


ESCALADA

picEn la Vall de Viñales, on la naturalesa resplandece, apunten les parets verticals més altes del país, abraçades a mogotes juràsics, típics d'aquesta localitat de l'occident cubà. El Parc Nacional Viñales està considerat un escenari ideal per a aquesta pràctica, lloc que regala vivències excepcionals al costat de les seves enlluernadores vistes esquitxades per muntanyes, palmeres i parcel·les llaurades. Trobem aproximadament 19 sectors d'escalda, sobretot en la Vall de Viñales. En l'actualitat existeixen aproximadament 200 rutes equipades amb bols -molt segures- de diversos graus de dificultat. Un exemple és el sector sector Cova Cap de la Vaca on podem accedir a la ruta bastant difícil. Però existeixen altres més assequibles per a aquells que s'iniciïn en aquest apassionant esport, situades en el sector Ancorada de Raúl Reyes. En Cuba, Viñales és un paradís per als escaladors, les seves gran muntanyes, amb la seva roca dura. En Viñales hi ha diverses rutes d'escalada on el turista que ens visita pot escalar, gaudint i la vista d'una bella vall, en contacte amb la naturalesa.Per als quals vulguin tenir més informacion sobre les vies d'escalada us poso aquest enllaç:
http://www.escaladaencuba.com/


CAYOS

pic• Cayo Levisa

El turista que visiti Viñales, i sigui un amant de les platges, el sol i el mar, no pot anar-se d'aquí sense visitar algun dels seus famosos Cayos. Cayo Levisa és un. És el més llunyà i d'accés limitat, ja que per a accedir a ell cal fer un trajecte per carretera de 45 minuts fins al embarcadero de Palmell Ros i després un trajecte per mar durant 40 minuts més en un ferri. En el punt d'embarqui hi ha parquing amb guàrdia de seguretat on pot deixar l'acte i el preu del viatge amb vaixell està inclòs en la reservación de l'hotel si la té, si no té reservación costa 15.00 USD per persona). Només surt un a les 9 del matí i torna a les 17 hores de la tarda. Cayo Levisa és un platja de 2.5 km, de sorra blanca i aigua blava turquesa. A més de l'excel·lent platja gairebé totalment solitària encara que amb allotjament i comoditats de primera classe, en el cayo també es poden practicar entre altres esports marins el bussejo i snokel en la barrera coralina que la flanqueja pel nord, que té una extensa i variada colònia d'estrelles de mar. Aquests esculls coralinos formen part de la barrera coralina dels Colorits, una de les majors del món i estan considerats entre els millors del Carib. Existeix un centre de bussejo amb l'experiència i equipaments adequat. Per a visitar Cayo Levisa ho mes recomanable és contractar el viatge o recaptar informació sobre ell en Viñales, encara que movent-se en acte el viatge pot fer-se pel seu compte.

• Cayo Jutías

És la platja més accessible des de Viñales. Es pot anar amb carro, bus o motocicleta. Es troba a 58 km de Viñales, i s'accedeix a través d'un pedraplén. En l'entrada cal pagar un entrada de 5 cuc per al turista i 5 pesos m.n per al nacional.Cayo Jutías es troba en la costa del municipi de Mines de Matahambre, enfront de l'Estret de la Florida i igual que els cayos Levisa i Paradís forma part de l'Arxipèlag dels Colorits. Té una platja de 5 km de longitud.Si és amant del mar, del bussejo en esculls coralinos replets de fauna marina, o simplement el teu somni és nedar en aigües transparents i tranquil·les, sense la bullícia i l'ambient mundà d'altres platges aquest és el lloc ideal.

RIO RESBALOSO

picUna opció menys turística i més a lo cubà, és un dia relaxant i divertit al riu. A Viñales hi ha bastants rius però el més conegut i bonic és el Río Resbaloso, un lloc rodejat de natura, a on podràs disfrutar compartint anb els amics, bevent cerveza i menjant rustit.
Contractar Excursiones

La millor opción és dirigir-se al Centro de Visitantes i demanar informació a la recepció. En el centro turístico de visitantes, et donaran informació de les excursions i activitats turístiques que es poden realitzar a Viñales, així com contractarles. Les excursions totes es realitzen amb guies especialitzats.

Una alre opció és demanar informació als hotels o a les casas particulares on t'allotgis.

Per les excursions als Cayos pots realitzar-los contractant el el tour complet on s'inclou (transport, dinar i entrada al cayo) a les oficines de Cubanacan de Viñales, o bé anant pel teu conte amb un taxi particular, on l'entrada tendrà un cost adicional i tindrà que pagarla apart del transport.

Per les excursions al riu, pots realitzar-les per teu conte, bé llogant una bicicleta o bé mitjançant un taxi particular. L'accés al riu és totalment lliure.